Bli en racerförare

3389699-foz-do-arelho-portugal-may-13-cipriano-antunes-drives-a-audi-quattro-during-rally-sprint-foz-do-arelho-2012-in-foz-do-arelho-portugal-on-may-13-2012

Älskar man motorsport kan man börja träna att bli en racerförare. Det tar ett tag att få licens och debutera, men som tur är kan man göra allt på fritiden och behöver inte gå arbetslös för att testa på den här hobbyn (och möjliga karriären). 

Skaffa körkort

Man kan delta en rallyklubb när man under arton. Är man runt 13 år kan man bli kartläsare och få åka med i bilarna. Är man 16 år kan man få en juniorlicens så länge man har körkortstillstånd och är medlem i en motorklubb.

Bästa upplevelsen får man så klart om man tar körkortet för personbil. Man behöver bara se till att man uppfyller kraven för att få ta ett körkort innan man söker om körkortstillstånd och skriver upp sig på en trafikskola. Kolla in kraven på Fordonskursen och läs mer hur det går till när man ska till körkortet.

Medlem i motorklubb

För att kunna delta i rallyaktiviteter och sporten måste man vara medlem i en rallyklubb. Det finns uppemot hundra olika motorsportklubbar i Sverige, spritt över hela landet. Rally är en populär sport och hobby i vårt land så chansen att man har en liten rallyklubb i sin hemstad eller hemby är stor.

Man ska dock vara medveten om att medlemskap kostar varje år och kommer med vissa förpliktelser. Man kanske ska hjälpa till att städa lokaler, tvätta bilarna, samla in pengar till klubben och så vidare. Självklart får man också flera fördelar som chansen att tävla, coachning och utbildning inom rallysporten samt möjligheten att knyta nya vänskaper.

Licensen

Att få rallylicens anordnas av auktoriserade motorklubbar. Man kan alltså få licensen inom sin egen motorklubb. Dessa måste sedan förnyas varje år. Att ta licensen brukar göras under en helg och man använder sin egen bil.