Fixa med bilen på egen hand

repair car service_326300876

Bilintresset ligger varmt om hjärtat hos många människor. Det är praktiskt och många gånger ekonomiskt att kunna serva och reparera bilen själv, men det handlar ofta även om en passion där man får utlopp för sina praktiska och kreativa sidor genom att fixa med bilen. Bilintresset förenar helt enkelt nytta med nöje!

Enklare bilservice kan man ofta genomföra på egen hand men vid nya bilar måste man vara noggrann och kontrollera vad man får göra och inte då det kan vara vissa garantier och försäkringar som kräver att man anlitar en auktoriserad bilverkstad. I bilens servicebok står exempelvis vad man ska byta och hur ofta. I serviceboken stämplas även service och andra åtgärder som genomförts på en verkstad. Var noga med att notera datum och miltal om du själv utför olika serviceåtgärder. Aftonbladet ger nybörjartips till dig som vill sköta om bilen själv.

Om man har kunskapen, eller är villig att lära sig, är det både smidigt och ekonomiskt att även kunna reparera bilen på egen hand. Idag kan man enkelt och prisvärt skaffa reservdelar som exempelvis bromsbelägg på nätet och byta ut dessa själv. Andra delar som man kan beställa till bilen är produkter till oljebyte, billyktor och stylingprodukter som lyfter bilen ett snäpp utseendemässigt. Att styla bilen är både roligt och höjer värdet på fordonet.

På nätet kan man alltså köpa produkter till både service, reparationer och styling. Det finns förstås även en hel del hemsidor och instruktionsböcker på nätet där man kan få mer kunskap och inspiration till att fixa med bilen på egen hand. Om man inte har ett eget garage kan man hyra in sig i någon annans. I vissa större garage kan man även hitta andra passionerade bilfixare att utbyta erfarenheter med. Gemenskapen med andra är ofta en stor del av bilintresset.

Ska du meka med bilen bör du alltid se till att ha rätt utrustning för jobbet. Det finns en rad olika verktyg du behöver för att göra ett och annat. Om du inte redan äger en ordentlig verktygslåda är det nog dags att köpa en. Du får med det mesta du behöver om du köper en färdig sådan. Något som du dock kommer behöva köpa separat är exempelvis en domkraft. Och det är något som du absolut inte ska underskatta behovet av. När du skaffar dina verktyg behöver du nog inte köpa de absolut dyraste varianterna. Men håll dig åtminstone borta från de billigare. Om något helt plötsligt går sönder och du inte har en extra liggandes kommer du garanterat att ångra köpet när det är för sent.