Varför det är viktigt att byta till sommardäck i tid

Nu när våren närmar sig är det hög tid att börja tänka på att byta till sommardäck. Att byta till sommardäck i tid är mycket viktigt för att garantera din och andras säkerhet på vägarna. Boka dina däckbyten hos Bildeve. Här är några anledningar till varför det är viktigt att byta till sommardäck i tid:

Bättre prestanda och säkerhet

Sommardäck är utformade för att fungera optimalt i varmare temperaturer, medan vinterdäck är utformade för att hantera kalla temperaturer och halkiga förhållanden. När temperaturen stiger och våren kommer, blir det allt viktigare att byta till sommardäck för att garantera bättre prestanda och säkerhet. Sommardäck ger bättre grepp på torra och våta vägar, vilket minskar risken för olyckor.

Lagstiftning och försäkringskrav

I Sverige finns det regler för när sommardäck ska användas på bilar. Enligt lag måste däcken ha en mönsterdjup på minst 1,6 mm och vara avsedda för sommarbruk. Att använda vinterdäck på sommaren kan leda till böter. Dessutom kan försäkringsbolagen begränsa ersättning om du kör med felaktiga däck och råkar ut för en olycka.

Längre livslängd för däcken

Genom att byta till sommardäck i tid kan du förlänga livslängden på både sommar- och vinterdäcken. Vinterdäck är utformade för att fungera vid låga temperaturer och blir därför mjukare och mer slitna vid högre temperaturer. Genom att använda rätt typ av däck vid rätt tidpunkt kan du garantera att dina däck håller längre och att du sparar pengar på lång sikt.

Spara pengar på bränsle

Sommardäck är oftast lättare och har lägre rullmotstånd än vinterdäck. Detta innebär att bilen använder mindre bränsle med sommardäck. Genom att byta till sommardäck i tid kan du alltså spara pengar på bränslekostnader.

Att byta till sommardäck i tid är alltså mycket viktigt för att garantera din säkerhet och minska risken för olyckor. Genom att använda rätt typ av däck vid rätt tidpunkt kan du också förlänga livslängden på dina däck och spara pengar på lång sikt. Så se till att boka tid för däckbytet redan nu så att du är redo för våren och sommaren på vägarna.