Folkrace är en populär publiksport i Sverige. Anledningen till att så många gillar den är nog att det är opretentiöst och enkelt, och att det går så pass långsamt att man hinner se vad som händer. En av reglerna i sporten är att man får köra max 80 km/hr. Men trots låga hastigheter är säkerheten en viktig faktor på alla folkracebanor.
Billigt nöje för alla
Folkrace handlar om att det ska vara kul och att alla som vill ska kunna delta. Det inte ska gå att vinna endast på att ha en stor sponsor som pumpar in pengar i att göra bilen mycket snabbare än de andras. Därför finns det regler som säger att bilen ska vara till salu för 6 500 kronor efter tävlingarna. På så vis finns det ingen vinst i att lägga mer pengar än så på sin bil! Och som alla som sett folkrace vet så är det inga vrålåk som syns på tävlingsbanan utan snarare gamla, nästan uttjänta Volvo 240 och Saab 900.
Viktigt med torra, säkra banor
Även om sporten handlar om att ha kul med att köra bil, är säkerheten jätteviktig. Bilarna ska ha säkerhetsburar, det ska finnas brandskydd på plats, banan ska ha licens och måste alltid kontrolleras av en inspektör före tävlingens början. Folkracebanor är oftast enkla grus- eller sandbanor i terräng, som lätt blir till lervälling i dåligt väder. Ett visst mått av lera kan man stå ut med, men det är viktigt att banan är ordentligt utdikad så att överflödigt vatten kan rinna undan. För mycket vatten förstör banan och kan i värsta fall orsaka livsfarliga avåkningar. Är den naturliga vattenavrinningen dålig kan man komplettera med en pump. För folkracebanor kan det vara klokt att skaffa en dränkbar vattenpump som klarar stora vattenmängder och som även tål att det kommer in grus och sand i systemet.
Bygg en egen bana
Att bygga en folkracebana från start kräver sina timmar, först och främst så gäller det att det finns mark för att bygga. Har du egen mark är inte detta något problem annars får man kolla upp med någon markägare om att arrendera en bit mark för banbygget. Försök att få ihop fler entusiaster så att ni kan hjälpas åt med bygget. Det är svårt att ensam fixa detta men tillsammans så bör det inte vara några större problem. Finns det personer i din närhet med schaktmaskiner så är det perfekt för dessa är ett måste när man ska schakta runt och skapa sin folkracebana. Innan det går att köra tävling på er bana så måste den besiktigas av en banbesiktningsman, detta för att säkerhetsnivån ska garanteras och banan anses vara duglig för folkrace.